Алуминиеви въздуховоди 1

Алуминиеви въздуховоди

Алуминиевият въздуховод, направен от алуминий, който се използва главно за провеждане на въздух, например при климатични или отоплителни системи, по цялата конструкция или сграда. Каналите за отопление, вентилация и климатизация (ОВК) обикновено са изработени от алуминий. Алуминиевите канали се използват и със системи за сушене на дома; тъй като алуминият не ръждясва, този тип канали са идеални за отстраняване на топлия влажен въздух.

Инсталацията може да бъде гъвкава или твърда, а понякога се добавя изолация от фибростъкло за по-добър термичен контрол.

Най-разпространената употреба на алуминиеви канали и фитинги е тази в отоплителната и климатичната индустрия. Гъвкав и твърд канал често се използва за прокарване на кондициониран въздух с дом или сграда. Алуминиевият канал се използва поради високото си съотношение на якост и тегло – много лек участък от твърд канал може да бъде разклонен на големи разстояния, без да е необходимо да се поддържа.

Гъвкавата форма се използва поради способността на алуминия да се разтяга; гъвкав алуминиев канал може да бъде огънат стотици пъти и все пак да поддържа херметична кухина. Изолираните форми на двете могат да се използват за минимизиране на преноса на топлина между съдържанието и околната среда, което прави климатичните системи по-ефективни.

Тъй като алуминиевият канал може да бъде твърд или гъвкав, инсталацията обикновено е доста проста. Твърдите единици могат да бъдат подкрепени от метални или пластмасови обтегачи, прикрепени към самата конструкция, или могат да бъдат директно монтирани на повърхността с помощта на големи скоби.

Гъвкавите участъци от каналите могат да се оставят да почиват върху неравна повърхност или да се окачат с помощта на метални или пластмасови обтегачи. Тъй като алуминиевият тръбопровод поддържа херметична кухина, не е необходимо да се поддържа по начин, който поддържа права линия на доставка.