Въздховоди-климатици

Въздухопроводи за климатизация

Въздуховодите пренасят въздух и други частици от системите за климатизация и вентилация. Модерното оборудване за метали на БЕРК ПЛАСТ ХМГ и по-специално за изработката на въздуховоди, позволява на компанията да изработва всякакви видове аксесоари и индивидуални проекти. Най-често използвани са правоъгълни и кръгли въздуховоди. VUZDUHOVOD.com предлага пълен набор от стандарти и различни сечения нужни за Вашите проекти.
Предлагамае пълна гама правоъгълни въздуховоди и кръгли въздуховоди тип СПИРО и всички свързващи и завършващи елементи.

Как да изберем правилните?

Всяка промишлена и обществена климатизация има нужда от въздуховоди, за да функционира. Инсталацията може да бъде видима или скрита, като това зависи предимно от естетическите нужди на помещенията. В зависимост от обема на помещенията, както и от цялостната функция, потоците на вентилиране се разделят на входни и изходни системи. Вкарването на пресен въздух става посредством вентилатори и камери, а отвеждането на замърсеният въздух се използват отделни трасета. Употребата на рекулперация и рециркулационни кръгове е честта практика. Според нуждите на помещението и разстоянията, на които трябва да бъдат транспортиран въздушния поток се налага да се предвиждат различни диаметри и свивания. В повечето случаи се налага изработка на индивидуален проект, за да можем да гарантираме нуждите на отделните зони, както и да задоволим противопожарните норми, както и тези на архитектурния проект.

Ламарината е за предпочитане в повечето сгради

Различните видове ламарина е сред най-често използваните материали. Употребата на поцинкована ламарина е най-често срещана, като понякога се налага употребата на алуминиева или медна ламарина. В по-специални проекти се налага да бъдат използвани и иновативни материали от полипропилен, полиуретан и специален плат. Понякога се появява и смесена употреба на материали, за да могат да бъдат преодолени по-трудно достъпни места или ъгли.

Независимо от вида и приложението на въздуховодите е от изключително значение повърхностите да останат гладки и да не оказват съпротивление на потока на въздух. От друга страна гладките повърхности са от значение за чистотата и качеството на въздуха, за да не задържат прах и да бъдат лесни за почистване. Отделно повечето въздухопроводи са анти-корозионно устойчиви и нехигроскопични и въздухонепроницаеми, както и да издържат дълго на огън.

Елементи на въздухопровода

Основната трудност в изготвянето на вентилационни инсталации е характеристиката на сградата – нейната конструкция и други вертикални и хоризонтални инсталации. В повечето случай, вентилацията се прекарва след готови Електро и ВиК инсталации, което ни принуждава да се съобразяваме с тях. Най-важното е при поставяне на фасонни части, които свързват отделните участъци да указват минимални съпротивления, което ще доведе до по-малки загуби на енергия и по-лека работа на нагнетяващите системи. Целта е винаги да се постигне минимална съпротивителна сила на преминаващия въздух. Кръглите въздуховоди, както и използваните улеи при тяхната изработка олекотяват съпротивлението. Неизбежно, поради нужните дебити и архитектура на сградата се налага да се съобразим с най-удачното решение, което практически ще задоволи нуждите на климатизация. Всяко решение допълнително се оптимизира с различни изработка на стените на металните изделия, които допълнително намаляват съпротивлението и спомагат за по-ниско налягане.

Как свързваме въздуховодите?

Свързващите елементи на въздухопроводите са муфи, нипели, фланци, рейки или с заварки. Най-често се ползват рейкови връзки, които са приложими при правоъгълни въздуховоди. В повечето случаи при снаждане на “СПИРО” се налага употребата на нипели и муфи. За обиране на вибрациите, както и поради предпазване от загуби се използват и въздухонепроницаеми материали.
Обикновено при монтаж на въздухопроводи се използват опори, шини, конзоли и подвески. При необходимост от отвеждане на конденз се налага наклон от 3 градуса. Употребата на изолационни материали и облицовки е необходима при всеки контакт с други материали, както и при по-големи температурни разлики.
Понякога, когато инсталациите са видими се налага допълнително боядисване, което допринася за естетическия вид, както и друга допълнителна обработка със специални материали, които запечатват направената инсталация.
Не се колебайте да направите запитване за оферта към БЕРК ПЛАСТ ХМГ, като ние ще Ви изпратим максимално функционално решение на възможно най-ниски цени!