Нефункционални-въздуховоди

Дисфункционални въздуховоди

Парични загуби и рискове за безопасността

Вашите въздуховоди могат да губят пари, както и да застрашават семейството ви. Ето какво трябва да знаете.

Колко пъти си мислил за въздухопроводите в дома ти или в офиса? Вероятно не много често. Въпреки че тези скрити тръби не получават много обгрижване, те са важни за здравето, безопасността и чрез тяхната ефективност оказват пряко влияние върху месечните ви разходи.

Ако вашите канали имат дупки, отворени фуги и течове, вие губите 20% от тяхната ефективност. Това означава, че губите пари, за да поддържате дома си топъл или хладен. Понякога поради неподдържани вентилационни инсталации се налага подмяна на генератори, вентилатори и електроника, която се уврежда от загубите на налягане.

Неизправните канали също могат да бъдат опасни – още повече, когато служат са отвеждане на пари (миризми) и други газове. Когато вашите канали работят правилно, тези газове се отвеждат. Ако тръбите изтичат, газовете могат да бъдат изтеглени обратно в дома, офиса, предприятието – което прави въздуха токсичен.

Ето някои проверки, които можете да направите, за да установите дали има проблем и какво да направите, ако вашите канали са дисфункционални.

Как да проверите вашите канали

На първо място проверете дали вашите въздуховоди имат дупки, течове или запушвания, които водят до проблеми с отоплението и охлаждането. Ако настроите термостата и стайната температура не се променя с часове, и помръдва само с няколко градуса, най-вероятно имате проблем.

Друг знак е, ако въздухът във вашия дом или офис винаги се чувства застоял, влажен – остарял. Възможно е каналите да не изтласкват въздух правилно, като го оставят в застой.

Какво да направите, ако подозирате, че имате проблем

Тъй като въздуховодите обикновено са скрити, може да е трудно да откриете самият източник на проблема. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се обадите на професионалист. Обикновено, сервизите на ОВК могат да се справят с намирането и отстраняването на проблема – потърсете ни!

Ако наистина искате да опитате сами да откриете проблема, потърсете дупки или друг отвори, като огледате всички части и снадки. Започнете, като погледнете въздуховодите, идващи директно от устройството. Те са податливи на увреждане, защото са по-активно изложени на въздействие от другите Ви канали. След това огледайте тавана и проверете всички открити канали. Често, гризачи или птици могат да се качат там и да ги повредят.

Когато откриете дупка, не използвайте самозалепваща лента, дори ако името й предполага, че е идеално за работата. Най-добрият инструмент за ремонт е замяна или метална лента. Търсят се дългосрочни решения, а не кръпки от лентата и създава херметично затворено уплътнение. И двете могат да бъдат намерени в магазините за строителство и железария за дома.

Докато гледате, внимавайте за въздуховоди, които са прегънати или огънати под изключителен ъгъл. Това може да блокира или наруши въздушния поток. Изправянето им може да бъде отговорът на Вашите проблеми.

Като краен резултат трябва да са запълнени всички дупки, извивките да са изправени или да не се виждат никакви повреди, но все още имат проблеми? Вашите канали може да имат запушване. Ще трябва да се обадите на професионалист.