Кръгли-или-правоъгълни

Кръгли срещу Правоъгълни въздуховоди

Кръгла срещу правоъгълна въздуховоди: Каква е разликата?

Кръгли срещу Правоъгълни въздуховоди 1

Вероятно никога не сте обръщали внимание на различните видове въздухопроводи, които ни заобикалят на всякъде – но ги има. Въздуховодите се предлагат в различни размери, форми и материали. Защо има толкова много различни видове канали? Защото всеки тип въздуховод служи за различна цел и има различни силни страни и ограничения. За ежедневния потребител това може да се окаже изненада – и вероятно е малко прекомерно. Но вашите местни професионалисти в областта на ОВК имат всички отговори, за да ви помогнат да оборудвате сградата си с подходящите канали.

Може би сте чули вашите професионалисти в HVAC да обсъждат кръгли срещу правоъгълни въздуховоди, но каква е разликата? И кой е подходящ за вашите нужди?

Предимствата на кръгли въздуховоди

Кръглите въздуховоди за въздух са определено по-често срещаният тип въздуховоди – и не без причина. Има много предимства за кръгли канали, от увеличен въздушен поток, бърз монтаж и по-ниски разходи. Ако се опитвате да създадете тихо, привлекателно работно място за вашите служители и клиенти, тогава кръглите канали са най-добрият избор.

 • По-малко триене
 • По-добър, по-ефективен въздушен поток
 • Лесно се обединяват
 • По-бърза инсталация
 • По-добре за системи със средно до високо налягане
 • По-малко разходи за първоначална инсталация
 • По-малко шумово замърсяване

Недостатъците на кръглите въздуховоди

Въпреки това, някои ситуации не позволяват кръгли въздуховоди. Защо? Кръглите канали заемат по-голяма височина, отколкото правоъгълните или квадратните канали. Това означава, че в тесни пространства кръглите въздуховоди за херметичност не са подходящи. Той може да стане и непривлекателен за окото, когато се опитва да свърже вентилаторния конвектор към главния канал, което означава свързване на кръгли към квадратни отвори.

 • Заема повече място (по-високо)
 • Не е ефективно за системи с ниско налягане
 • Трудно е да се свърже вентилаторна намотка към главния канал

Предимствата на правоъгълните въздуховоди

И така, кога е добре да се използва правоъгълна въздухопровод? Както бе споменато по-горе, правоъгълните канали са необходими, когато имате стегнато пространство, което няма да позволи височината на кръглите канали. Тези квадратни канали също решават проблема с грозната връзка между вентилаторния конвектор и главния канал.

 • Заема по-малко височина
 • Лесно свързва вентилатора към главния канал
 • По-добре за системи с ниско налягане

Недостатъците на правоъгълните въздуховоди

Добре, защо да не използваме тези през цялото време и навсякъде? Добре….  ще обясним – Това е така, защото правоъгълните въздуховоди имат няколко големи недостатъка. Те позволяват повече шум при движение на въздушните потоци, което може да предизвика много проблеми, ако се опитвате да създадете безопасна и тиха среда на служителите. Правоъгълните тръбопроводи с височинни вложки също струват по-скъпо за първоначално инсталиране, което може да затрудни бюджета на вашата фирма.

 • По-високо шумово замърсяване
 • Разходи за първоначална инсталация

Кръгла срещу правоъгълна въздушна система – Каква е присъдата?

Затова ви казахме за предимствата и недостатъците на кръглите срещу правоъгълни канали – но какво е нашето окончателно мнение? Истината е, че изборът от кръгли или правоъгълни въздуховоди не зависи изцяло от вас (това зависи от вашия експерт по ОВК). Но всичко зависи от това колко място имате, ако имате открити канали, ако имате висока или ОВК система с ниска скорост и др.

Нуждаете се от нова канална работа за вашата търговска сграда? Обсъдете всички опции с вашия професионален HVAC специалист, така че можете да получите нова работа по канали, която е ефективна, лесна за гледане и достъпна.